Beograd Naša Srbija

Znate li na kom mestu su Knezu Mihailu predati ključevi Beograda?

Na Kalemegdanu, mestu gde su knezu Mihailu Obrenoviću predati ključevi grada, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je vence, u okviru obeležavanja manifestacije “Dani Beograda”.

Tradicionalno, Knez Mihailovom ulicom svečano su defilovali pitomci Vojne akademije, koji su nosili zastave grada Beograda, Policijski orkestar, predstavnici Gradske uprave i Konjičke brigade policije, a sa Kalemegdana izvedena je počasna paljba Vojske Srbije.

Pre nego što je položeno cveće,  glumci Omladinskog pozorišta „Dadov” dočarali  su scenu predaje ključeva i podsetili na istorijske okolnosti ovog istorijskog događaja kada je Beograd postao slobodan grad.

Foto: Beoinfo

Nikodijević je svim građanima Beograda čestitao „Dane Beograda” koje Grad obeležava do 19. aprila.

– Dani Beograda obeležavaju se povodom sećanja na dva veoma značajna datuma u istoriji našeg grada. Prvi datum je prvo pominjanje imena našeg glavnog grada u pisanim dokumentim iz 878. godine, a drugi je predaja ključeva našeg grada knezu Mihailu Obrenoviću kad je Beograd posle viševekovne turske okupacije postao slobodan grad – poručio je prvi čovek gradskog parlamenta.

Novosti.rs

Foto: Johann Böss – Belgrade City Museum, Javno vlasništvo, wikimedia.org

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X