Društvo

Žigmanov: Kulturna raznolikost, tolerancija i dijalog – to su temeljne vrednosti društva

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, povodom 21. maja, Svetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, poručio je da kulturna raznolikost, tolerancija, dijalog i poštovanje različitosti čine temeljne vrednosti modernog društva, bez kojih nijedna zajednica ne može da opstane, niti može da se razvija.

Ministar je podsetio da je Republika Srbija višenacionalna, multikulturalna država, u kojoj uz većinski srpski narod, žive i pripadnici nacionalnih manjina i različitih religijskih i jezičkih grupa, koje se među sobom razlikuju po brojnosti, prostornom razmeštaju, etničkim, religijskim, jezičkim, kulturnim, obrazovnim, običajnim i drugim osobenostima, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Upravo to govori o značaju zaštite kulturne raznovrsnosti za održanje mira i spokojnog života, čemu je Vlada Republike Srbije posvećena. Ljudsko dostojanstvo, zaštita prava i osnovnih sloboda svakog pojedinca bogatiji su i vredniji u perspektivi kulturne raznolikosti, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Foto: Voice

X