Aktuelno Politika

Vučić: Srbija će sprovesti mere koje će povećati sigurnost građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbija doneti mere koje će povećati sigurnost svih i najavio da će u narednih mesec dana biti sporovedena akcija razoružanja, i da je već tokom prvog dana oduzeta velika količina oružja.

“Dovešćemo još veći broj policajaca. Srbija je zemlja u kojoj se dve godine nije desilo nijedno mafijaškjo ubistvo i na to sam veoma ponosan. Nastavićemo da gradimo i ulažemo u zemlju, a oni neka prete. Ja sam i danas bio na poslu kada su pretili da će skidati glave”, rekao je Vučić tokom gostovanja na TV Hepi.

Istakao je da je očekivao da će opozicija pokazati pijetet prema žrtvama, ali da su se već u petak sastali kako bi organizovali skup. 

U politiku uvedeno da se brutalno zloupotrebljavaju osećanja ljudi

Predsednik Srbije ocenio je da se večerašnji protest opozicije pod nazivom “Protest protiv nasilja” sveo na suvu politiku i primetio je uvedeno nešto novo u političku praksu Srbije, a to je ”da se najbrutalniji način zloupotrebljavaju osećanja ljudi”.

Vučić je istakao da je u nedelju uveče na javnom servisu kao predsednik Republike, a ne kao predsednik SNS, zamolio da se ne organizuje tako nešto, ne zato što je, kako kaže, bio uplašen ili ugrožen, već zato što je loše za zemlju.

“Ja ću i večeras, osim što ću odgovarati političkim protivnicima na sve izrečreno, se truditi da pokažem i dostojanstvo i pijetet prema žrtvama dva stravična masakra”, poručio je Vučić.

Moramo da nađemo rešenje da zaštitimo decu na društvenim mrežama

“Deca prate društvene mreže, igraju čudne igrice i na Tik-toku i Jutjubu ima raznih čudnih stvari na društvenim mrežama. Moramo da nađemo rešenje da zaštitimo decu. Nasilje donosi profit, ali moramo da pronađemo granice”, izjavio je večeras Aleksandar Vučić.

Nastaviće strukturalno da udaraju Srbiju

Predsednik je rekao da će svi pokušavati da uruše Srbiju. 

“Prikazali smo najveći ekonomski i rast vojske. I zato je potrebno nastaviti strukturalno da udaraju Srbiju. Zato sve stvari moramo zajedno da rešavamo. Treba da vidimo kako da nastavimo da živimo i izvučemo zemlju iz krize, ne ekonomske ili druge, već u glavama,” izjavio je večeras presednik Vučić.

Ne mislim da su izbori dobro rešenje

“Ne mislim da su izbori dobro rešenje, ali od njih nikada nećemo pobeći,” rekao je Vučić.   

“Do kraja meseca imaćemo skupštinu SNS-a. Verujem da ćemo napraviti skup sa tri miliona ljudi,” dodao je predsednik Srbije.

Neću uzmicati ni pred kim, nastaviću da radim

Predsednik Vučić večeras je poručio da će nastaviti da radi i da neće da uzmicati pred ulicom.

“Hoćete ostavku vlade ili predsednika, nije problem, ali vi da vladate u prelaznoj vladi godinu dana pa da organizujete izbore neće moći,” zaključio je večeras Aleksandar Vučić.

Stavićemo i KD vrata na škole ako će roditeljima biti lakše

Vučić je izjavio da će prisustvom policajaca u školi biti smanjeno vršnjačko nasilje do 80 odsto, da će time biti zaštićeni i nastavnici od bahate dece i njihovih roditelja, a da je spreman i da razmotri ideju o uvođenju kontradiverzionih vrata u škole.

Gostujući na TV Happy, Vučić je rekao da je spreman da sasluša svaku dobru ideju, da je Srbiji hitno potrebno rešenje problema nasilja, ali da ono mora da bude dugoročno.

“Uvođenjem policajaca u škole dobijamo zaštitu dece od vršnjačkog nasilja što je strašno važno, umanjićemo ga i do 80 odsto, ali i nastavnici dobijaju zaštitu od bahate dece, ali i bahatih roditelja. Vi imate nekih škola u kojima ne smete da date jedinice. Setite se slučaja onog malog Aleksića, nastavnica nije smela da mu da jedinicu”, rekao je Vučić.

Dve pucnjave bile jedan od najtežih udaraca, ali ćemo se podići

Predsednik Srbije je izjavio da su pucnjave koje su se dogodile u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u okolini Mladenovca jedan od najtežih udaraca, koji je Srbija teško podnela, ali je istakao ”da ćemo se podići”.

“Pali smo, ali ćemo se podići”, poručio je Vučić.

On je ukazao na veliki broj zemalja koje su se podigle nakon velikih tragedija, poput SAD nakon 11. septembra 2001. godine, Nemačke nakon upada u gimnaziju 2002. godine, ali i Norveške nakon što je Andres Brejvik pobio 77 ljudi. “Mi smo emotivan narod i ovo je stvarno pogodilo Srbiju, ali mi moramo da se podignemo. Ovo je tek poluvreme. Sada moramo da se vratimo i da se bavimo svojom ekonomijom, radom, napretkom naše zemlje. Moramo da zapamtimo tu decu koja su stradala, a ne decu monstrume”, istakao je predsednik za TV Hepi. 

Nisam “diktirao” ostavku ministra prosvete Branka Ružića

Vučić je izjavio večeras da nije “diktirao” ostavku ministra prosvete Branka Ružića, kao i da bi, da je video njegovu krivicu u minulim tragičnim događajima, to odmah i rekao.

“Nisam diktirao Ružićevu ostavku, kada sam pitan šta mislim o tome, da vidim njegovu krivicu odmah bih vam rekao. Možda sam video u drugim stvarima koje se tiču obrazovnog sisitema, ali to nije dovoljno za ostavku. Tako da, i to su slagali”, rekao je predsednik za TV Hepi.

Vučić je rekao da opozicija traži i smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića ali poručio da moraju da navedu zbog čega tačno, jer je policija sve uradila po propisima, i da veruje da oni koji traže njegovu ostavku ne znaju koji je posao i koje su nadležnosti i MUP-a i Bezbednosno informativne agencije (BIA). 

Dobro za zemlju što nisu svi desničari učestvovali u današnjoj sramoti

Aleksandar Vučić je ocenio kao važno i dobro za zemlju što svi koji su učestvovali u protestu nisu bili tako “ogoljeni lešinari” kao organizatori te “sramote”.

Vučić je to rekao gostujući na TV Happy nakon prikazanih snimaka sa raznih nasilnih skupova opozicije i pitanja da li su to borci protiv nasilja ili nasilnici.

Predsednik je tom prilikom rekao da su među tim ljudima sa snimaka bili mnogi koji gde god da vide srpsku zastavu gledaju da je zapale, da su mnogi agresivniji i od najagresivnijih desničara, ali da mu je drago što deo desničara ipak nije učestvovao u današnjoj sramoti. 

Vlada Srbije zbog različitih stavova ponekad zvuči kao raštimovan orkestar

Predsednik Srbije je rekao da uprkos tome što u Vladi Srbije ima dobrih kadrova ponekad zbog različitih stavova oko istih pitanja deluje kao “raštimovan orkestar” i da će zbog toga ili doći do rekonstrukcije Vlade ili novih izbora.

“Ono što ja zameram, a rekao sam to i Ani Brnabić, to je da mi se čini da ponekad Vlada, uprkos što ima dobrih ljudi, funkiconiše kao raštimovan orkestar”, rekao je predsednik Srbije tokom gostovanja na TV Hepi.

Dodao je da su stavovi ministra različiti ne samo kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji već i da postoje i neka druga neslaganja. 

Deca ne gledaju rijalitije, ali spremni smo da razgovaramo o tome

Vučić je izjavio da je spreman da se otvori rasprava u društvu o rijaliti programima za koje se ocenjuje da negativno utiču na mlade.

Tokom Vučićevog gostovanja na TV Hepi emitovan je deo iz rijalitija “Veliki brat” koji se emitovao na TV B92, a predsednik je upitao ”da li je on taj koji je zarađivao pare na njima”.

“Ja mislim da su rijaliti ovog tipa odvratni. Nisam nikada gledao, besmisleno mi je da gubim vreme na gluposti. Postavlja se pitanje da li stvarno mislimo da je to uzrok, imate daljinski pa okrenete. Deca ovo ne gledaju više, to je prošlo vreme.Ovo gledaju ljudi od preko 55 I 60 godina da nekako prođe vreme, da dobiju zanimaciju, ali nije to problem”, rekao je Vučić.

Moje je da se borim da se Srbija podigne iz ovog nokdauna

Predsednik je izavio da je njegov zadatak da se bori da uradi sve što je u njegovoj moći da se Srbija podigne iz ovog nokdauna, ”bilo na poene ili tehničkim nokdaunom” i da na kraju pobedi sve koji joj žele loše.

Predsednk je za TV Happy rekao i da niko ne zaslužuje ovako lepu zemlju i ovako divne ljude, i da je zato ponosan što su mu upravo oni već 11. godinu najveći saveznik i što mu pružaju ogromnu podršku.

Beskrajno sam im zahvalan, rekao je Vučić. “Moje je da se borim, da uradim sve što je u mojoj moći da se Srbija i iz ovog nokdauna podigne, bilo na poene ili tehničkim nokautom i do kraja pobedimo sve one koji žele Srbiji loše i da izvučemo zemlju, da nastavimo da radimo jer svojim radom to možemo da uradimo”, rekao je Vučić. 

Vučić o promenama u SNS: Najavljujem podmlađivanje i napredak stranke

Llider SNS Aleksandar Vučić najavio je dalje podmlađianje i napredak SNS na vanrednoj sednici skuštine stranke 27. maja, a političkim protivnicima poručio da ne brinu za svoje političke zahteve i kažu kada žele izbore.

“Očekuje nas mnogo toga tokom maja meseca. Ne moraju da brinu što se tiče političkih zahteva i prilike da pokažu svoju snagu naši politički protivnici. Spreman sam da nam kažu kada žele u septembru, oktobru, novembru, decembru, januaru, šta god žele, samo da ne bude ‘hoću jedne, druge treće’… Ne pitate se samo vi u ovoj zemlji. Da idemo lepo u jednom trošku. Tražite ostavku Vučića, ostavku vlade? Hajde da sve to uradimo odjednom i nema problema”, rekao je Vučić za TV Hepi.

Na pitanje kakve promene najavljuje u stranci za 27. maj, Vučič je rekao da najavljuje “dalje podmlmladjivanje, dalji napredak stranke”.

Ako Savet Evrope ne prihvati naš amandman, ne putujem u Rejkjavik

Vučić je izjavio da je Srbija podnela amandman na Rezoluciju Saveta Evrope kojom se štiti teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, i da neće putovati na sledeći samit SE u Rejkjaviku, ako taj amandman ne bude usvojen.

Gostujući na TV Happy, Vučić je objasnio da u amandmanu piše da će se pored teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije, štititi i teritorijalni integritet svih ostalih članica Saveta Evrope.

“Ako ga ne prihvate, neću da idem u Rejkjavik. Jano da nema nikakvih principa, vi radite svoj posao, mi ćemo svoj. Kažem im sve u lice, da su nas lagali i obmanjivali”, rekao je Vučić. 

Na sledećim izborima možda pokret, umesto SNS

Predsednik je izjavio da će biti na funkciji dok mu traje mandat, a nije isključio mogućnost da na sledeće izbore, umesto Srpske napredne stranke, izađe širi pokre. Vučić je rekao da se naslušao priča o tome da on nikada neće sići sa vlasti i istakao da zna koliko mu traje mandat i, kako je rekao, toliko će biti tu.

Što se tiče njegovog naslednika na mestu predsednika SNS, Vučić je rekao da u toj stranci ima mnogo vrednih i marljivih ljudi.

”Mislim da je to ubedljivo najbolja stranka u Srbiji sa najširom i najboljom kadrovskom strukturom, a da li može da bude bolje, može i mora. Zato mislim da je stvaranje pokreta mnogo važno, jer moramo da dobijemo neke nove ljude. Ljude koji nisu želeli da uđu u stranke, a žele da učestvuju u stvaranju moderne Srbije“, poručio je Vučić za TV Hepi.

Izvor: Tanjug

Foto: Happy portal

X