Politika

Vučić: Dogodio se miran politički ustanak srpskog naroda na severu KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se juče na severu KiM dogodio miran politički ustanak srpskog naroda, koji više neće da trpi isključivo nametnuta rešenja, zulum, maltretiranje i upucavanje, samo da bi dobio pohvalnu rečenicu iz Brisela ili Vašingtona.

“Plašim se da mnogi to nisu razumeli. Nažalost, plašim se da neki ništa nisu razumeli”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, na kraju se ispostavilo da ni Albanci nisu osetili sigurnost koju im je garantovala kosovska policija, s obzirom na to da su na izbore izašli u malom broju. 

To što se juče dogodilo je mnogo više od poraza Aljbina Kurtija

Vučić je izjavio je da se u nedelju na KiM nije samo dogodio nedvosmisleni poraz Aljbina Kurtija i njegovog režima već i tektonske promene na KiM.

“Ovo što se juče dogodilo je mnogo više od toga, srpski narod je juče pokazao da traži potpuno drugačiji pristup, pre svega, međunarodne zajednice, mislim na zapadne sile – traži veće poštovanje i stvarni dijalog, a ne nametanje rešenja”, istakao je Vučić u obraćanju građanima.

On je naveo da neće izneti samo analizu, kako je rekao, nekakvih izbornih rezultata, već analizu “tektonskih promena koje su se juče dogobile na KiM”, naveo je Vučić.

Jučerašnji izbori na KiM pokazali nekoliko dobrih i nekoliko teških stvari za nas u budućnosti

“Jučerašnji izbori na KiM pokazali nekoliko dobrih i nekoliko teških stvari za nas u budućnosti… Pod jedan je izborni debakl Kurtija i Kvinte, onih koji su Kurtija hrabrili, pod dva ovo je istorijski rezultat jer se nikada ništa slično nije dogodilo na evropskom tlu od Drugog svetskog rata, a pod tri ovo je pokazalo disciplinu i odgovornost Srba kakva nije viđena u savremenoj istoriji našeg naroda,” rekao je predsednik.

Nemamo suštinski dijalog

Najznačajnija poruka nama i svetu je da suštinski dijalog nemamo, rekao je predsednik.

,,Mi ne razgovaramo, dobijamo nametnute papire koji uvek idu u korist Prištine i kada im govorimo da se nešto dešava na KiM oni kažu da su to Vučićeve gluposti,” izjavio je on.

Srbi plebiscitarno pokazali u kojoj zemlji žive i koga neće na severu

Vučić je ocenio da su kosovski Srbi odlukom da ne izađu na izbore pokazali odlučnost i naglasio da je 99,7 odsto njih referendumski, plebiscitarno pokazalo u kojoj zemlji žive i koga neće na severu KiM.

“Naš narod juče je referendumski, plebiscitarno rekao u kojoj zemlji živi, koga neće na severu KiM, jer su izbori bili za četiri severnokosovske opštine, ali su i pokazali svetu da ništa nisu razumeli, osim činjenice da nikada sem sebe nikoga nisu hteli da slušaju”, rekao je Vučić u obraćanju građanima nakon jučerašnjih izbora.

O je rekao da je od ukupno upisanih 45.095 Srba u birački spisak izašlo 13 i naglasio da je to pokazalo nekoliko dobrih stvari, ali i nekoliko koje su teške za nas u budućnosti, a o kojima ćemo morati da vodimo više računa nego sada.

Rezultati od juče predstavljaju potpuno novu političku realnost

Predsednik je izjavio da su rezultati izbora u četiri opštine na severu KiM nova politička realnost i ocenio da je mnogi nisu razumeli.

”Mi ćemo u ovoj novoj realnosti morati da se ponašamo drugačije, a Kurti to nije razumeo. On misli da sa 400 glasova vlada, sa 400 glasova ljudi koji i ne žive u Mitrovici”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da ako Kurti ”bude imao svog gaulajtera, niko ne traži ništa od Srba posle toga”.

Komentarišući izjavu portparola EU Petra Stanoa da je potrebno da se ubrza dijalog između Srba sa severa KiM i prištinskih vlasti, Vučić je rekao da Srbi baš to neće. 

Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije

,,Srbi sa KIM su tražili od Brisela da ih zaštite, nikada to tamo nisu čuli, a ni juče nisu razumeli poruku srpskog naroda, a ona je: mi hoćemo da se naš glas čuje i nećete moći da radite ono što hoćete…. Srbi žele da okupacija bude što vidljivija, a ne da daju legitimitet prikrivenoj okupaciji… Niko od Srba ne želi da se vrati u institucije,” kaže Aleksandar Vučić.

Srbija uvek ispunjava svoje obaveze

Predsednik kaže da Srbija uvek ispunjava svoje obaveze, a u Briselu napretkom smatraju kada Kurti priča o formiranju ZSO.

,,Ne pada nam na pamet da podržimo ulazak Prištine u Savet Evrope… dogodile su se tektonske promene samo zato što nikada nisu hteli da čuju Srbe, mi moramo da vodimo računa o našem političkom okruženju i evropskom putu da bismo mogli ekonomski da opstanemo i da čuvamo naš narod na KiM,” kaže Vučić.

Da li mala izlaznost Albanaca znači da smo ih maltretirali ili nešto drugo

Vučić je izjavio da je na izbore u četiri opštine na severu KiM izašao značajno manji broj Albanaca nego 2021. godine i zapitao – da li smo mi to maltretirali Albance ili se to nešto drugo dogodilo. On je na konferenciji za novinare rekao da je u birački spisak od 2023. godine upisano 1.345 lica više nego pre dve godine, tačnije ukupno 45.095 lica.

Kako je rekao, na izbore je izašlo 13 Srba, pri čemu je dvoje njih reklo da su greškom izašli.

“Tih 13 je 0,029 procenata glasova. Nijedan Srbin nije izašao u Zubinom Potoku, izašli su samo Albanci iz naselja u ovoj opštini: U Kosovskoj Mitrovici dvoje, Leposaviću sedam i u Zvečanu četvoro”, rekao je Vučić.

Ne očekujem ništa drugog maja, mogli su nešto da nauče od Timotija Lesa

Predsednik je izjavio da ništa ne očekuje od nove runde dijaloga Beograda i Prištine 2. maja u Briselu, kao i da su međunarodni predstavnici mogli nešto da nauče od saradnika Centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž Timotija Lesa.

Les je danas, u izjava za Tanjug, ocenio izbore održane u četiri opštine na severu Kosova kao “kvalifikovanu pobedu Srbije i kosovskih Srba” koji su uspešno održali bojkot privremenih prištinskih institucija, ali i vršili pritisak na vladu u Prištini i njene međunarodne pristalice.

“I da su nekada slušali, da su hteli da čuju šta govori Les, mogli su nešto da nauče, bez obzira što nisam uvek saglasan sa njegovim tvrdnjama. Ali su mogli da čuju pametnije stvari od onih sa kojim su sami izlazili u javnost”, naveo je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše izjavu Timotija Lesa.

Našem narodu na KiM sve verujem

,,Ne verujem vam ništa da se zakunete, a našem narodu na KiM verujem sve… Kažu da je juče na KiM prošlo sve mirno, jeste, ali zato što su Srbi tako hteli….Juče se dogodio politički ustanak srpskog naroda na KiM, miran politički ustanak, jer Srbi neće da trpe nametnuta rešenja, zulum, maltretiranje, upucavanje zarad pohvalne rečenice iz Brisela ili Vašington,” kaže Vučić.

Plašim se da je ovo uvod u mnogo veću i dublju krizu u mesecima i godinama pred nama

,,Naš zaključak je da ćemo štititi naš narod, poštovaćemo Ustav Republike Srbije, ali ćemo insistirati na stvarnom dijalogu, koji nam je potreban sa Albancima i Evropljanima, potrebno nam je da budemo na evropskom putu… plašim se da je ovo uvod u mnogo veću i dublju krizu u mesecima i godinama pred nama i plašim se da su za to krivi oni koji nisu čuli ni Beograd ni Srbe na KiM,” kaže Vučić.

Želim da zahvalnim narodu na KiM zato što je strpljivo trpeo prisustvo okupacionih snaga na KiM

,,Najvažniji zaključak je da prestanete da varate Srbe, ako to ne budete u stanju plašim se da će nam svima biti teže … Želim da zahvalnim narodu na KiM zato što je strpljivo trpeo prisustvo okupacionih snaga na KiM, koji kamen prema njima nisu bacili, nikoga mrko nikog nisu pogledali, ali su snagom svoje volje pokazali da nisu šaka zobi,” kaže predsednik.

Sukob sa NATO nam ne treba, ali Srbija ne može da dozvoli nova poniženja

Predsednik Srbije rekao je danas da Srbiji nije potreban sukob sa NATO, jer taj sukob ne može da dobije, ali da Srbija nije u situaciji da dozvoli nove napade i poniženja.

“Ono što je naš zaključak, to je da ćemo štititi poziciju našeg naroda, čuvati poziciju našeg naroda, razumeti poruke mirnog političkog ustanka Srba sa severa KiM. Poštovati Ustav Srbije, ali ono na čemu ćemo insistirati je stvarni dijalog”, poručio je Vučić u obraćanju građanima i dodao da Srbija neće prihvatiti dijalog po principu “uzmi ili ostavi”, Vučić je naglasio je da je Srbiji je potreban stvarni razgovor i sa Albancima i sa međunarodnom zajednicom.

“Potrebno nam je da budemo na evropskom putu, ali nam je potrebno da imamo stvarni dijalog i stvarne razgovore i o našim nacionalnim i o našim državnim pitanjima kao što imamo odlične razgovore o evropskim pitanjima”, rekao je Vučić.

Glasaćemo protiv tzv. Kosova u Savetu Evrope

Mi ćemo glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope i nemojte više da nas lažete i varate, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić napominjući da se obraća onima iz Evrope i sveta koji misle da imaju pravo da tumače stvari onako kako hoće, a ne onako kako piše, da nas lažu i varaju.

Vučić je u obraćanju građanima zahvalio srpskom narodu na severu KiM koji je juče pokazao da nije šaka zobi i da ih neće ponižavati, kao i da će tako i rukovodstvo Srbije da se ponaša.

“Želim da se zahvalim srpskom narodu na severu KiM zato što je strpljivo i trpeljivo, jer je znao da je to interes zemlje, trpeo prisustvo okupacionih snaga na severu KiM, koji nijedan kamen prema njima nisu bacili, nikoga mrko nisu pogledali, ali su sillinom i snagom volje pokazali da nisu šaka zobi i da ih neće ponižavati. Tako će i rukovodstvo Srbije da se ponaša”, poručio je Vučić.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X