Aktuelno Beograd

Vlada Srbije ponudila rešenje za “Ribnikar”: Obezbeđen prostor za decu koja se nisu vratila u školu

Deo đaka O.Š. “Vladislav Ribnikar” koji se nije vratio na nastavu posle masovnog ubistva u toj školi 3. maja, mogao bi da završi školsku godinu u nekoj od ustanova kulture kojima je osnivač grad Beograd


Na spisku ustanova koje mogu da koriste učenici “Ribnikara” koji ne žele da imaju nastavu u prostorijama škole ponuđeno je da biraju između ovih lokacija. Roditelji treba da se izjasne koje su im ustanove prihvatljive, kako bi Ministarstvo prosvete u petak pripremilo plan aktivnosti za sledeću nedelju.

Spisak ponuđenih lokacija

Vlada je u sopštenju objavila ustanove koje su dostupne učenicima “Ribnikara”:

1. Omladinsko pozorište DADOV je u dogovoru sa Vladom Republike Srbije i u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje iz Palmotićeve omogućio da u svim prostorijama pozorišta svakodnevno, tokom juna, jula i avgusta budu održavane besplatne radionice za decu iz osnovne škole “Vladislav Ribnikar”.

2. Ustanova kulture “Gvarnerijus” može da omogući svakodnevno obavljanje nastave za između 100 i 120 učenika osnovne škole “Vladislav Ribnikar”.

3. Kulturni centar Beograda – Dvorana KCB – bioskopska sala – svakodnevno do 17 časova može da primi do 200 učenika, a galerija Artget 9 do 12 časova do 30 učenika osnovne škole „Vladislav Ribnikar“.

4. Centar za likovno obrazovanje „Šumatovačka“ – od 8 do 13 časova maksimum 23 dece (napomena: umesto stolova su štafelaji i stolovi za crtanje).

5. Dom omladine Beograda – konferencijska sala – do 30-tak dece

6. Dečji kulturni centar Beograd – 50 dece – do 14 časova – u učionicama DKCB-a

7. Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda – 30 dece – u sali Zavoda svakodnevno.

8. Muzej grada Beograda – u više prostorija, na raličitim lokacijima, ukupno od 100-120 dece.

9. Pedagoški muzej – do 30 dece dece u biblioteci i galeriji muzeja.

10. Kuća legata – do 30 dece – u Knez Mihailovoj

11. Biblioteka grada Beograda – Ogranak Petar Kočić (Viška 3) – 30 dece u toku celog dana.

12. Dečije odeljenje Doma sindikata – za niže razrede – 30 dece u toku celog dana.

13. Zmaj Jovina 1 – 30 dece u toku celog dana.

14. Četiri dečja pozorišta već imaju besplatan program za učenike osnovnih škola do kraja maja. U toku su dogovori u vezi programa u junu mesecu.

Inače, savet roditelja ove škole zatražio je od Vlade Srbije da se obezbedi prostor i za đake koji ne žele da dolaze u “Ribnikar”. Kako je rekao predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević za Novosti, za njih bi bio napravljen i poseban plan po kome bi radili, a klasična nastava se ne bi odvijala.

Kako je ranije rekao Đorđević oko 300 đaka ne dolazi u školu, dok njih 800 ide na nastavu.

Veliki broj roditelja je i javno istupio, smatrajući da se ne može tražiti od dece da se vrate na mesto gde je učenik sedmog razreda ubio osam đaka i čuvara, a deveto dete je preminulo od posledica ranjavanja u bolnici.

Izvor: Tanjug

Foto: Portalsputnik.rs

X