Aktuelno Beograd

Šapić: Zaposlenima u vrtićima 10 odsto povišice

Najvažnija odluka na današnjoj sednici Skupštine Grada, biće da je obezbeđen novac za povećanje osnovice plate svim zaposlenima u predškolskim ustanovama, koji su do sada imali šest odsto povećanja na republičku osnovicu, a da Grad to sada diže za još 10 odsto.

To najavljuje gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i dodaje da će, uz povećanje od pet odsto koje ovog meseca imaju od republike, te najave da bi u januaru moglo da bude još desetak odsto, zaposleni u vrtićima imati gotovo 30 odsto veća primanja nego sada.

– Mislim da je to izuzetno važno za tu oblast, jer osim vaspitačica koje rade sa našom decom, imamo mnogo pomoćnog osoblja, sprečmaica, kuvarica, kojima su zaista osnove bile izuzetno niske plate, i to je bilo praktično nemoguće preživeti – kaže Šapić. -Ovo je jedna važna odluka koju donosimo. Ja ću potpisati to nakon Skupštine kad obezbedimo sredstva, i eto već od oktobra ili novembra će dobiti povećanu platu za tih 10, odnosno 16 procenata u odnosu na osnovicu.

Osim ove, prvi čovek prestonice ističe da će na predstojećoj sednici odbornici glasati o potencijalnom obezbeđivanju sredstava za kupovinu novih vozila javnog prevoza, sa idejom da se za nekoliko godina potpuno promeni vozni park, da se sa nafte pređe na gas i električna vozila, zbog uštede novca i čistijeg vazduha. Kako je objasnio, donosi se odluka i o uređenju fasada, povodom koje će se napraviti posebna komisija koja će suditi koliko ima fasada i objekata koji su privatno vlasništvo, a nisu privedeni nameni i ruže grad.

– Donosim još i dodatna sredstva za obrazovni sistem. Dajemo saglasnost javno-privatnom partnerstvu za javni prevoz, gde će grad sa ovim novim ugovorom značajno da uštedi u odnosu na prethodne ugovore. Takođe, donosimo odluku i za vaučere koje smo prošle godine dodeljivali za sva maloletna lica do 18 godina. Sad proširujemo asortiman, prošle godine je bila samo sportska i školska oprema, sad ubacujemo bebi opremu, igračke i tako dalje – naveo je Šapić.

On je napomenuo da se prebacuju sredstva tamo gde je neophodno, i da se radi presek koji je najavio da će se raditi nekoliko puta godišnje, sa ciljem da na kraju godine Grad Beograd ima što bolju iskorišćenost budžeta i da je novac koji su Beograđani dali svom gradu, bude vraćen njima kroz raznorazne mere. – Imali mnogo socijalnih mera u toku ove godine. Krenućemo u sprovođenje tih proćiščivača koji bi do kraja godine trebalo da se postave. Besplatni vrtići su već krenuli, udžbenike su skoro svi već dobili. Donosimo puno planova, podstičemo tu građevinsku industriju. puno planova će biti doneto i data dozvola za izradu planova – zaključio je Šapić.

Izvor: Novosti.rs

Foto: Beoinfo

X