Kultura

Pokreće se projekat gradnje nove zgrade Beogradske filharmonije

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) raspisao je tender za projektovanje i izvođenje geoloških istraživanja radi definisanja hidro i geotermalnih resursa (podzemne vode i petrogeotermalne resurse) potencijala, kao obnovljivih izvora energije za korišćenje u sistemima za grejanje, klimatizaciju i hlađenje, pripremu sanitarne tople vode i za navodnjavanje nove koncertne sale Beogradske filharmonije.

Podsetimo, planirano je da se nova koncertna hala gradi na Novom Beogradu, pored Palate Srbija.

Područje geoloških istraživanja, kako se navodi, obuhvata parcelu 6906 KO Novi Beograd, na desnoj obali reke Dunav. Površina istražnog lokaliteta je 162.785 m2.

Dodaje se da se lokalitet nalazi pored lokacije Palate Srbija za koju su već vršena geološka istraživanja podzemnih voda za različite namene, te da ta lokacija ima značajan potencijal za korišćenje podzemnih voda.

Istraživanje resursa podzemnih voda podrazumevaće, između ostalog, izgradnju istražne bušotine i eksploatacionog bunara dubine od oko 40 m i probno pumpanje.

Za istraživanje petrogeotermalnih resursa izgradiće se dva istražna bunara dubine od 100 m i u njih postaviti geotermalne sonde.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je Vlada Srbije donela odluku da pokrene razvoj i izgradnju novog objekta koncertne sale u Beogradu, sa glavnom salom do 1.600 mesta i salom za probe sa do 400 mesta.

Podseća se da je na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje hale pobedio Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona.

Prošlog leta, prilikom predstavljanja idejnog rešenja, premijerka Ana Brnabić najavila je da će izgradnja nove koncertne dovrane početi ove godine, na stogodišnjicu Beogradske filharmonije.

Izvor: B92.net

Foto: Shutterstock/posztos

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X