Beograd Kultura

Počela manifestacija “Muzeji za 10”, do 19. maja, besplatno u 37 muzeja i galerija

U sklopu manifestacije “Muzeji za 10”, koja se ove godine organizuje deveti put širom Srbije, najviše muzeja i galerija svoja vrata otvoriće u prestonici. Beograđani će biti u prilici da od 15. do 19. maja besplatno uđu u čak 37 kulturnih institucija.

Bogat kulturni sadržaj

Kako su organizatori najavili, posetioce očekuju mnogobrojni i raznovrsni programi.

– Osim izložbi, koje će biti otvorene samo tokom trajanja ovog programa, posetioci će biti u prilici da učestvuju u autorskim i stručnim vođenjima, interaktivnim radionicama za decu i odrasle. U planu su i predavanja, projekcije filmova, predstave i performansi, promocije knjiga i brojne druge aktivnosti – najavili su organizatori.

Konak knjeginje Ljubice
Konak knjeginje Ljubice

Muzej Narodnog pozorišta za posetioce će biti otvoren od 10.30 do 15.30 tokom manifestacije. Pripremljeno je nekoliko programa, pa će tako biti izloženi baletski kostimi, školarci će se upoznati sa baletom i primabalerinom.

U Konaku kneginje Ljubice Beograđani će moći da vide stalnu postavku “Enterijeri beogradskih kuća 19. veka” i tako saznaju nešto više o životu pre dva veka. U Muzeju Jovana Cvijića na Kopitarevoj gradini, Beograđani će biti u prilici da vide kako je izgledao životni prostor ovog velikog naučnika.

Ad

Za ljubitelje praistorije tokom manifestacije biće otvoreno i arheološko nalazište Belo brdo u Vinči. Ovaj lokalitet tokom naredne nedelje biće otvoren od 10 do 16 časova, a u četvrtak od 12.00 do 18.00.

Narodni muzej
Narodni muzej

Brojne kulturne ustanove otvorile vrata

Oni koji vole modernu srpsku umetnost u sklopu manifestacije biće u prilici da vide Legat Petra Lubarde i dela koja su nastajala od 1942. do 1972. godine. U četvrtak u dva termina, od 18 i 20 časova, za grupe od maksimalno 60 posetilaca, vrata će otvoriti i Palata “Srbija”.

U nekadašnjoj palati Saveznog izvršnog veća čuvaju se brojna umetnička dela koja su nastajala u Jugoslaviji. U četvrtak u 11 časova u Konaku kneza Miloša biće organizovano i stručno vođenje kroz stalnu postavku.

Zainteresovani građani celokupan program manifestacije “Muzeji za 10” mogu naći na sajtu Muzeji Srbije. Osim spiskova svih institucija koje će otvoriti vrata, građani mogu da se informišu o radnom vremenu i izložabama koje mogu da vide.

(Novosti)

Foto: I serbia

X