Društvo

Ovo je prva zemlja koja će odobriti vakcinu koja “menja svet”

vakcina

Gana je prva zemlja koja će odobriti novu vakcinu protiv malarije koju naučnici koji su je razvili opisuju kao injekciju koja “menja svet”, preneo je “BBC”.

Vakcina, nazvana R21, čini se izuzetno efikasnom u poređenju sa prethodnim vakcinama u istoj oblasti. Regulatori za lekove u Gani procenili su konačne rezultate istraživanja o bezbednosti i efikasnosti vakcine, koji još nisu objavljeni i odlučili da je koriste. Svetska zdravstvena organizacija takođe razmišlja o odobrenju vakcine.

Od malarije svake godine umre oko 620.000 ljudi, među njima najviše mlade dece. Podaci preliminarne studije rađene u Burkini Faso, državi u zapadnoj Africi, pokazuju da je vakcina R21 bila 80 odsto efikasna uz date tri inicijalne doze i buster dozu posle godinu dana. Ali šira primena vakcine zavisi od rezultata obimnije studije u kojoj je učestovalo oko 5.000 dece.

Očekivalo se da će biti zvanično objavljeni krajem prošlo godine, ali to se i dalje nije dogodilo. Međutim, rezultate su dobila neka vladina tela u Africi i naučnici. Uprava za hranu i lekove u Gani, koja je dobila podatke, odobrila je primenu vakcine kod dece stare između pet meseci i tri godine.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X