Naša Srbija

Otkrijte skriveni dragulj: Srpska pustinja – jedinstvena u Evropi!

Istočna Srbija ima izuzetno veliki prirodni potencijal, obiluje planinama, rekama, vodopadima, mestima od istorijskog i kulturološkog značaja, a ima čak i pustinju!

Ako planirate odmor na teritoriji naše zemlje, možda bi trebalo da uzmete u obzir miročki kraj, koji osim sjajnog planinskog turizma, nudi i predele za prava letnja uživanja, a budući da je u neposrednoj blizini Đerdapske klisure, gde je Dunav najširi, veoma lako ćete imati utisak da ste na moru. Ipak, osim kupanja i planinarenja, ovaj kraj ima da ponudi i malo drugačiji doživljaj naše zemlje.

Pustinja u Srbiji

Naime, kod Majdanpeka se nalazi srpska pustinja! Ova oblast se naziva Valja Fundata, a reč je o neverovatnoj peščanoj pustinji, jedinoj takve vrste u ovom delu Evrope.

Nalazi se na 7 kilometara od Majdanpeka, u neposrednoj blizini sela Debeli Lug, a “smeštena” je na samom vrhu brda – što je čini specifičnom i ne baš lako dostižnom. Osim toga, u blizini pustinje je i jedinstveni kanjon zlatonosne reke Pek.

Važno je napomenuti da je Pustinjac pogon „Zijin Cooper DOO Bor“, pa je samim tim potrebna specijalna dozvola za ulazak i boravak, a u svrhe planinarskih akcija ovu dozvolu poseduje Planinarski klub Starica iz Majdanpeka koji ovu akciju organizuje jula meseca nekoliko godina unazad.

Kako se kroči na peščano tlo Valja Fundate prvi utisak je „SAHARA“ i ta atmosfera ne napušta niti jednog planinara, niti jednog trenutka, dok sa istog ne iskorači.

Ima površinu od nekoliko kvardatinih kilometara i po izgledu peska je najpribližnija egipatskim pustinjama i istočnoj Sahari.

Kako je nastala pustinja u Srbiji?

Pustinja se nalazi na terenu nekadašnjeg Rudnika bakra Majdanpek, naime, Valja Fundata je nastala usled višedeceniske prerade rude u potrazi za zlatom i bakrom, a pesak ove pustinje je posledica flotiranja rude.

Naziv pustinje je na vlaškom jeziku, a meštani kažu da to u prevodu znači “dolina bez izlaza”, što uopšte nije čudno, budući da se ne vidi ni početak ni kraj ove srpske Sahare.

A ako obilazite Valja Fundatu, posetite i druge lepote ovoga kraja, predlažemo vam da se prošetate kroz fascinantne hodnike Rajkove pećine i da se osvežite pored vodopada Beli Izvorac.

Izvor: Blic žena

Foto: Dejan Ristov

X