Aktuelno Beograd

Objavljena nova pravila za poletanje aviona sa beogradskog aerodroma, a evo šta je razlog

Direktorat civilnog vazduhoplovstva objavio je juče prvi korak u pronalaženju rešenja za smanjenje buke aviona u poletanju sa beogradskog aerodroma koji tokom početne faze penjanja preleću Bežanijsku Kosu. Prva odluka dolazi nakon formiranja radne grupe civilnih stejkholdera početkom oktobra.

Kako je saopšteno, svi mlazni avioni koji za poletanje koriste pistu 12R i instrumentalnu proceduru (pravac) odlaska (poletanja) TISAK 3Z (koja vodi preko Bežanijske Kose), od sada će morati da poleću isključivo sa početka piste. Mlaznim avionima neće biti dozvoljeno da poleću sa kraće distance (sa intersekcija) u periodu od 6 do 7 časova ujutru radnim danima i od 6 do 8 časova ujutru subotom i nedeljom, prenosi portal Tango Six.

Rezon ove odluke regulatora je da se najveća buka (prilikom najintenzivnijeg rada motora) dogodi što je ranije moguće, kako bi se donekle smanjila iznad preleta Bežanijske Kose.

Direktorat je u NOTAM-u za posade preciznije definisao novo pravilo koje kaže da je poletanje (u navedenim vremenskim periodima) obavezno sa pozicije krajnje intersekcije Delta 1 i eventualno sa Delta 2 ukoliko je Delta 1 iz nekog razloga neprohodna.

Iz Direktorata podsećaju da je u ovoj inicijativi učestvovala radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, DCV-a, SMATSA-e, Er Srbije i aerodroma Nikola Tesla. Takođe napominju da će radna grupa nastaviti sa radom.

(Tango Six)

Foto: Canva stock

X