Aktuelno Beograd

O izgledu fasada i izloga ubuduće odlučuju gradski urbanista i drugi stručnjaci

Skupština grada Beograda sutra će održati sednicu, a na njenom dnevnom redu, osim rebalansa budžeta prestonice, planskih dokumenata i dokumenata koji se tiču javnog prevoza, naći će se i odluka koja se tiče uređenja izloga i zapuštenih fasada.

Kako je pojasnio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, suština je u tome što će ubuduće stručno telo, na čijem čelu će biti glavni gradski urbanista (trenutno je to Marko Stojčić) odrediti kako i šta treba da se sredi.

“Postoje objekti koji zaista ruže određene delove grada. Standard je različit za različite delove grada, ali će o tome da odlučuju ljudi koji su se za to školovali. Tu neće biti nekih prevelikih zahteva već samo da se privede nameni, da tu recimo bude izlog, a ne kao nezavršena radnja”, naglasio je Šapić gostujući na K1.

Izgled i stanje izloga do sada nisu bili u fokusu grada, ali fasade jesu. Godinama unazad sprovodi se u fazama projekat obnove fasada u zaštićernim kulturno-istorijskim celinam, odnosno na zgradama koje uživaju zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.

Neke od većih takvih akcija bile su obnove fasada u ulicama Karađorđevoj, Kralja Petra, Zeleni venac i Brankovoj. Povremeno, pojedine fasade na svojoj teritoriji obnavljaju i gardske opštine, ali u glavnom gradu Srbije i dalje ima dosta fasada koje se krune i sa kojih neretko otpadaju dekorativni i drugi elementi.

Izvor: B92.net

Foto: Canva stock

X