Aktuelno Beograd

Nekada močvara, sada najmodernije naselje: Šta sve nudi Beograd na vodi?

Nekada močvara, železničke šine, život bez kanalizacije. Danas Beograd na vodi predstavlja jedan od simbola srpske prestonice i najmodernije naselje sa sadržajima koji se ne mogu naći ni na jednom drugom mestu u regionu.

Pogled sa Brankovog i Železničkog mosta nekada je bio na zapušteno naselje, a sada je slika potpuno drugačija. Istraživali smo šta sve danas ima da ponudi Beograd na vodi , projekat koji od 2014. godine kada je i započet daje novo lice našoj prestonici.

Iz godine u godinu gradnja u Beogradu na vodi napreduje, a mnoge građevine su zaživele. Među njima i jedan od novih simbola glavnog grada, Kula Beograd.

  1. godine kamen temeljac za kulu Beograd postavili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Igl hilsa Muhamed Alabar. Od tada do sada za rekordno kratko vreme izgrađen je doslovno grad u gradu.

Po ugledu na svetske metropole Beograd na vodi građen je deo po deo. To potvrđuje i podatak da je investitor niko drugi do Mohamed Alabar- ime koje se svuda prepoznaje po tome što je upravo on zaslužan i za izgradnju jedne od najpoznatijih zgrada na svetu- Burdz Kalife. Svoju megalomansku ideju koju je koristio da bi podigao Dubai iz peska primenio je i u saradnji sa Srbijom kada su pravljeni planovi kako će izgledati novo beogradsko naselje u srcu grada.

Ovo je najviša zgrada u Srbiji. Ima čak 168 metara i 42 sprata i zanimljivost je da je Kula Beograd je prva zgrada u Srbiji koja nema 13. sprat već je na 12. spratu predviđen dupli nivo. Kula Beograd prepoznatljiva je i po tome sto se na njoj obelezavaju svi vazni događaji i datumi.

Pešačkim mostom povezana je sa najvećim tržnim centrom u regionu koji je rađen po svetskim standardima. Apoteke, prodavnice, programi za decu kao i ostali sadržaji nalaze se na nekoliko koraka od stanova zbog cega je Beograd na vodi postao idealana porodična lokacija.

Za sve ljubitelje zdravog i aktivnog života izgrađen je i sportski centar, a u blizini se nalazi i Savski park, obojen šarenim bojama, koji nudi raznovrsnu rekreaciju: sportski teren,jogu i dugačku stazu za trčanje.

Poseban i upečatljiv deo Beograda na vodi je Sava promenada čija je izgradnja trajala od 2015. do 2016 god. Na mestu gde je veza Ade i centra Beograda prestajala, sada je obnovljena pešačkom zonom.

Jedno od najlepših mesta u Beogradu je upravo je ovo šetalište dugačko skoro dva kilometara, pored šetnje napravljena je biciklisticka staza koja se prostire od 25. maja do Ade Ciganlije, a posetioci mogu da u uživaju u piću u nekom od restorana koji su odmah pored šetališta.

Beograd na vodi postao je i mesto kulturnih događaja, festivala, koncerata i dočeka Nove godine. Ceo projekat vredan je 3,5 milijardi dolara.

14 kilometara novih saobraćajnica, više od 50 restorana, zone za rekreaciju, to sve čini Beograd na vodi.

U narednom periodu očekuje se i izgradnja najmodernije državne dvojezične osnovne škole, a u planu je i Beogradski metro čija će jedna od stanica biti na Savskom Trgu.

Izvor: tanjug

Foto: Canva stock

X