Naša Srbija

Na današnji dan je preminuo Gavrilo Princip

Na današnji dan 1918. godine preminuo je Gavrilo Princip, čije je ubistvo austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu poslužilo Beču kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju.

Princip je rođen jula 1894. godine u okolini Grahova. Njegovo zdravlje je bilo narušeno od ranog detinjstva i bolovao je od tuberkuloze.

U Sarajevu je pohađao Trgovačku školu, a potom i gimnaziju, iz koje je isključen nakon što se otkrilo da je član antiaustrijske organizacije.

Dana 12. oktobra 1914. godine, 25 mladih ljudi izvedeno je pred sud za atentat na Franca Ferdinanda .

Od šest atentatora, petoro je bilo mlađe od 21 godine, što ih je, po tadašnjem zakonu, činilo maloletnicima. Oni su 29. oktobra osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne i smrt vešanjem. Gavrilo, koji je bio maloletan, osuđen je na 20 godina zatvora.

Preminuo je 28. aprila 1918. godine u zatvoru u tvrđavi Terezian, u današnjoj Češkoj, sa odsečenim rukama, obolevši od uznapredovale tuberkuloze.

Princip je umro sedam meseci i tri dana pre nego što je mogao da vidi kako se njegov san ostvario – kako je 1. decembra 1918. stvorena zemlja za koju je i uzeo i žrtvovao svoj život: Jugoslavija.

Na zidu ćelije u Terezinu Princip je napisao: „Naše će senke lutati po Beču, šetati po dvoru, plašiti gospodu…“.

BORAC ZA SLOBODU

Državne vlasti Kraljevine SHS su 1921. godine prenijele tijela 25 osuđenika u Sarajevo, gdje su sahranjena u zajedničku grobnicu, kapelu Vidovdanskih junaka.

Godine 1918. most u Sarajevu, nedaleko od mesta atentata, dobio je spomen ploču i ime po Gavrilu Principu. Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, koje ovaj čin ne smatraju istorijskim, promijenile su naziv mosta u Latinski most i uklonile ploču.

Rodna kuća Gavrila Principa je spaljena u Drugom svetskom ratu, a obnovljena 1964. godine kao muzej koji je čuvao uspomenu na junaka sa Tromeđe, sve do rata 1992-95. godine, kada je ponovo zapaljen.

Godišnjica smrti Gavrila Principa treba da nas podseti da je sloboda najveća i jedina nezamenljiva vrednost.

Erik Hobsbaum , verovatno najznačajniji istoričar prošlog veka, napisao je u knjizi „Kratka istorija 20. veka, od Prvog svetskog rata do Hladnog rata” da je to vreme „prošlo u znaku Gavrila Principa.

Na Principovom primeru, istorija se pokazala kao sila koja svoje ostvarenje nalazi tamo gde je savremenici ne prepoznaju, a ni ne traže.

Gavrilo Princip, kao ni narod kome pripada, nije izazvao Prvi svetski rat, kao što sećanje na Principa, kao što narod kome pripada, nije izazvao ratove u SFRJ ili NATO bombardovanje.

Izvor: Adria.me

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X