Aktuelno Beograd

Na aerodrom u Batajnici sleteo najveći avion na svetu: Pogledajte kako izgleda

Prema podacima internet servisa za praćenje aviona Flajtradar24, na vojni aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Batajnici sleteo je civilni transportni avion An-124-100 UR-82008 kompanije “Antonov Airlines”.

U pitanju je najveći vazduhoplov koji je ikada serijski proizvođen. Let Antonova 124 započeo na međunarodnom aerodromu Pafos, na Kipru.

Ovaj aerodrom dom je i vojne vazduhoplovne baze “Andreas Papandreu” gde su locirani i desantno-jurišni helikopteri Mi-35P koje, upravo od Kipra, Srbija planira da nabavi kako je Tango Six izveštavao u oktobru 2021. godine.

Kupovinu helikoptera iz Kipra, kao dopunu upotrebi manjeg broja prvobitne narudžbine novih helikoptera Mi-35M iz Rusije, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru prošle godine. Budući da su nove isporuke novih helikoptera ovog tipa upitne, nađena je alternativa u polovnim kiparskim, navodi Tango Six.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević posetio je u junu ove godine vojnu bazu Pafos, sa koje je poleteo današnji let, uz obilazak upravo polovnih helikoptera koje će Srbija nabaviti. Treba naglasiti da Srbija i Kipar imaju i klijentski odnos budući da je ova zemlja među prvim kupcima samohodne haubice Nora B52 i oklopna vozila Miloš u kojima se nalazi komandni sistem sa sistemom za upravljanje vatrom koji ide uz pomenute haubice.

Antonovi 124 često su sletali u Srbiju. Poslednji put 2021. godine kada su isporučili poslednje lovce MiG-29 iz Belorusije, 2020. godine kada su prevozili humanitarnu pomoć zbog korona epidemije i, 2019. godine kada su takođe isporučivali helikoptere ali Mi-17, i najzapaženije 2017. godine kada je započela isporuka polovnih MiG-ova 29 iz Rusije.

(Tango six)

Foto: Canva stock

X