Aktuelno Beograd

Iseljena Pošta iz Savske, korak bliže rekonstrukciji i novoj nameni

Pošta 6 koja je decenijama bila smeštena u zgradi u Savskoj 2 preseljena je u objekat DP “Boreli” na uglu Nemanjine i Hajduk-Veljkovog venca. Novu poštu, koja je već otpočela sa pružanjem usluga korisnicima, otvorio je Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

“U okviru dogovora sa Vladom Srbije po kome se objekat u Savskoj 2 predaje Direkciji za imovinu 14. septembra, otvorili smo novu modernu poslovnicu, urađenu po najsavremenijim standardima, na odličnoj lokaciji. Za sve naše korisnike koji su do juče koristili usluge stare Pošte 6 omogućili smo sve servise dostupne i u Glavnoj pošti. Nastavljamo sa povećanjem dostupnosti poštanskih usluga, a samo jedan od naših planova je i skoro otvaranje nove pošte u zgradi Skajlajna u Kneza Miloša. Verujem da će naša nova poslovnica ulepšati izgled ovog dela grada, na zadovoljstvo građana i korisnika”, rekao je Đorđević.

Nova Pošta 6 na devet šaltera pružaće poštansko-finansijske usluge, prijem i isporuku pošiljaka, usluge menjača i prodaje poštanskih vrednosnica. Ispred objekta pošte, korisnicima je dostupan Poštin paketomat, a radon vreme ovog objekta biće radnim danima od 8 do 20 časova, a subotom od 8 do 15 časova, saopštili su iz ovog preduzeća.

Kada je reč o staroj Pošti u Savskoj 2, iseljenjem poštanskih službi i usluga iz nje, načinjen je korak bliže ka početku njene rekonstrukcije i prenamene, koji se najavljuju već nekoliko godina iz grada, države i Beeograda na vodi.

Još odranije je poznato da je planskom dokumentacijom za područje na kojem se razvija projekat Beograd na vodi predviđeno čuvanje ovog objekta izgrađenog dvadesetih godina prošlog veka po projektu arhitekte Momira Korunovića, ali u međuvremenu se licitiralo sa tim šta će biti njegova buduća namena. Kao novi stanari najavljivani su kreativci iz BIGZ-a koji su is te zgrade iseljeni uoči njene rekonstrukcije, u opticaju je bila i ideja o pretvaranju stare pošte u Savskoj u dečje pozorište i biblioteku, pominjana je i komercijalna namena, pa i prodaja ovog zdanja, da bi konačno bilo određeno da će Pošta u Savskoj posle rekosnterukcije postati dečji centar u čijoj blizini će se nalaziti i nova škola i vrtić.

Ono što je takođe poznato, a tiče se same rekonstrukcije zgrade na uglu Savske i Savskog trga, to je da će u toku te obnove njoj biti vraćena fasada u srpsko-vizantijskom stilu kakvu je po Korunovićevim zamislima Pošta u Savskoj dobila kada je izgrađena.

Njena rekonstrukcija, kako su u toku leta naveli u “Beogradu na vodi”, počeće do kraja godine. U “Mašinoprojekt kopringu”, kompaniji koja izrađuje projektnu dokumentaciju za obnovu tog zdanja, kao i za gradnju dva nova objekta (državnu dvojezičnu osnovnu školu i dečji vrtić iza zgrade nekadašnje Glavne železničke stanicene) nedavno su za “Politiku” rekli da je u toku izrada projekta za građevinsku dozvolu za obnovu zdanja Pošte. Napomenuli su i da još nije precizirano da li će taj objekat biti porušen pa izgrađen novi sa originalnom Korunovićevom fasadom ili se neće pristupiti tako radikalnoj intervenciji budući da se odustalo od ideje da se u taj objekat posle rekonstrukcije preseli Pozorište “Boško Buha”.

“Pošto je objekat predviđen za edukativne sadržaje za decu, lakše će biti prekomponovati unutrašnjost postojećeg objekta. U daljoj razradi projekta utvrdiće se da li ima potrebe za totalnom rekonstrukcijom”, precizirali su u “Mašinoprojekt kopringu”.

U zoni stare Pošte u Savskoj trenutno se gradi nekoliko objekata u okviru projekta Beograd na vodi, a rekonstruiše se i deo Savske ulice uz koju se već duže gradi novi stambeni blok.

Izvor: B92.net

Foto: Instagram/Siniša Mali/Printscreen

X