Beograd

Humanitarni koncert u Šestoj beogradskoj gimnaziji: Svi za Lazara

Veliki humanitarni koncert Folklorne sekcije Šeste beogradske gimnazije održaće se 27.4.2023. godine, u 19 sati, u Svečanoj sali škole. Početkom ove školske godine Folklornu sekciju je oformila profesorka fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Sara Bosiljčić.

Šesta beogradska gimnazija je škola koja u istoriji naše prestonice naredne godine beleži devet decenija svoga rada. U modernim školskim aktivnostima pravi je izazov kroz igru negovati zdrav stil života i pozicionirati našu kulturnu baštinu u srž interesovanja srednjoškolaca.

– Učeći različite koreografije, đaci stiču iskustveno znanje o životu i običajima srpskog naroda. Tako povezuju narodnu književnost i stvaralaštvo Vuka Stefanovića Кaradžića sa bogatstvom kreativnog umetničkog izraza u narodnim nošnjama, autentičnoj muzici i tradicionalnim obredima naše patrijarhalne kulture – izjavio je direktor Šeste beogradske gimnazije, Radisav Milić.

“Naša zamisao jeste da očuvamo u samom srcu Beograda kulturno nasleđe našeg naroda. Folklor podrazumeva igru i scenski nastup, ali i mnogo više od toga: negovanje drugarstva i širenje prijateljstva, očuvanje pozitivnog kolektivnog duha našeg naroda, estetsko vrednovanje raskošnosti lepote narodnih nošnji, tonova izvornih narodnih muzičkih instrumenata, kao i specifičnih scenarija koji su očuvani u našim običajima“, izjavila je profesorka Sara Bosiljčić.

Folklorna sekcija Šeste beogradske gimnazije ostvarila je 17.4.2023. svoje prvo gostovanje, na tradicionalnoj manifestaciji Uskršnji dani folklora, u Crnajki, kraj Majdanpeka, koja je ove godine održana 23. put.

Humanitarni koncert u VI beogradskoj gimnaziji za dečaka lazaara Živanovića

– Na poziv КUD-a ‘Deli Jovan’ odazvali smo se kao jedini predstavnici školske grupe iz Srbije. Instrument goč svirao je Negovan Jovičić. Naši domaćini bili su predsednica КUD-a ‘Deli Jovan’ Ankica Jonović i njeni saradnici: Aleksandar Janković, Tatjana Janković i Milenija Njagojević. Učestvovali su brojni ansambli iz naše zemlje i s ponosom ističemo da smo dobili prvu nagradu za najlepši par, kao i brojne pohvale za sve tri izvedbe – istakla je Sara Bosiljčić.

Sav prihod od koncerta Folklorne sekcije namenjen je lečenju dečaka Lazara Živanovića, čija je rođena sestra učenica Šeste beogradske gimnazije. Uz školski ansambl nastupiće i: КUD “Dimitrije Tucović”, КUD “Lazar Hrebeljanović” i muški pevački trio: Milan Maksimović, Nenad Džunić i Zoran Stepanović.

Blic.rs

Foto: Blic.rs

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X