Rakovica

Hajdučka česma – izvor dobre vode i misterioznog porekla

Beograd je dom mnogih istorijskih spomenika i znamenitosti, svaki sa svojom jedinstvenom pričom i značajem. Jedna od znamenitosti grada koja intrigira posetioce svojim misterioznim poreklom je Hajdučka česma.

Hajdučka česma se nalazi u Košutnjaku i smatra se jednom od najstarijih i najpopularnijih beogradskih česama. Tačno poreklo imena i kada je tačno podignuta, ostaje nepoznato, ali se pretpostavlja da je to bilo krajem 18. veka. Kao česma, bila je uređena u doba kneza Miloša i njegovog sina kneza Mihajla, u vreme kada je Košutnjak pretvoren u lovište.

Prema malom broju sačuvanih zapisa, prvi put se spominje u testamentu Dositeja Obradovića, koji je izrazio želju da bude sahranjen pored Hajdučke česme. U zapisu iz 1828. godine se spominje uređenje česme, a zapis iz 1904. godine govori o prvomajskom skupu srpskih socijalista koji je održan pored ove česme. Prema zapisu iz „Beogradskih opštinskih novina“ iz 1937. godine, česma je ozidana kamenom i ima tri udubljenja, a voda teče samo iz jedne slavine.

Hajdučka česma je obnovljena između 2001. i 2003. godine. Danas predstavlja popularno mesto za odmor i opuštanje u prirodi za Beograđane i turiste. Iako je njeno poreklo i dalje obavijeno misterijom, njena istorija i lepota neosporno privlače pažnju i posetioce koji uživaju u njenom šarmu.

Rakovicainfo.rs

Foto: Blic.rs

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X