Beograd

Grad Beograd: Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević položio je danas venac na Groblju oslobodilaca Beograda i kod Spomenika crvenoarmejcu povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. 

Nikodijević je tom prilikom rekao da svake godine sa ponosom 9. maja ističemo istorijsku ulogu naše zemlje u pobedi nad fašizmom.

– Kao narod treba da budemo ponosni na istorijsku ulogu naše zemlje, jer smo dali veliku žrtvu da bi Evropa bila slobodna i mogla da se razvija. Upravo ta posleratna, moderna Evropa počiva na idejama pobede nad fašizmom i to treba da bude ideja vodilja u 21. veku. Svake godine ističemo na ovaj dan da fašizam i nacizam nikada nisu dovoljno mrtvi kao ideologije i da se u različitim oblicima pojavljuju u raznim društvenim formama – rekao je Nikodijević.

On je poručio da je neophodno da se tokom obrazovanja novih generacija borimo protiv toga, da ukazujemo na ideologiju koja je dovela do smrti miliona ljudi na tlu Evrope i čitavog sveta.

– Moramo da se borimo protiv revizije istorije, protiv bilo kakvog opravdanja zločina koji su počinjeni za vreme Drugog svetskog rata. Posebno je to važno u današnje vreme kada vidimo da i mlađim generacijama takve monstruozne ideje i ličnosti, koje su u to vreme bile popularne, mogu biti uzor – rekao je predsednik gradske skupštine.

Prema njegovim rečima, Skupština Grada Beograda uvela je Dane slobode – manifestaciju od posebnog značaja za Grad Beograd koja se obeležava od 20. oktobra do 1. novembra.

– To su bili datumi koji se na veliku žalost do pre samo deset godina nisu obeležavali. Danas je to manifestacija koja nailazi na zaista veliki odziv građana i treba da posluži kao velika istorijska lekcija mlađim generacijama. Sećaćemo se sa ponosom svih datuma i svih onih koji su dali živote za našu slobodu – zaključio je Nikola Nikodijević.

Vence su između ostalih položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, predstavnici Vojske Srbije, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i predstavnici SUBNOR-a i diplomatskog kora. 

X