Politika

“Gardijan”: Srbija reaguje odmah, SAD ni posle 200 masovnih ubistava ove godine

Britanski list “Gardijan” istakao je danas da u Srbiji, za razliku od SAD, masovne pucnjave nisu uobičajene, ali srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću nije dugo trebalo da brzo reaguje.

Samo dan nakon ovih besmislenih pucnjava, Vučić je najavio nekoliko mera koje će sprečiti dalju tragediju, navodi se u tekstu Krisa Brauna, aktiviste, advokata i predsednika kampanje Brejdi. 

Mere uključuju zabranu izdavanja novih dozvola za oružje, strože kazne za ilegalno posedovanje oružja, psihološke provere vlasnika oružja, kao i amnestiju za predaju ilegalnog oružja.

Srbiji je trebalo samo dva dana, posle dve stravične masovne pucnjave, da deluje, ističe list. 

Zašto, nakon više od 200 masovnih pucnjava samo 2023. godine, Sjedinjene Američke Države nisu preduzele sličnu sveobuhvatnu akciju, odnosno delovale uopšte? pita se Braun.

Dan za danom, SAD doživljavaju besmisleno oružano nasilje, a ipak je opšteprihvaćeno da će poslanici učiniti malo da spreče sledeću masovnu pucnjavu, navodi list.

Ovo se dešava uprkos tome što su Amerikanci jasno dali do znanja da ne žele prazne stolice za svojim stolovima i ne žele da njihova deca dele iskustva i traume sa ratnim veteranima. 

Jednostavno rečeno, većina Amerikanaca želi da se preduzmu mere protiv nasilja u vezi sa oružjem, ističe Braun.

Razlika između delovanja Srbije i neaktivnosti SAD svodi se na politički uticaj industrije oružja.

SAD ne mogu da preduzmu sveobuhvatne akcije koje favorizuje većina Amerikanaca, uključujući čak i univerzalnu proveru prošlosti, jer je mala, ali moćna manjina poslanika usvojila potpuno protivljenje lobija za oružje razumnim zakonima i propisima o oružju.

Oružani lobi želi da Amerikanci veruju da ne postoji zakonski ili regulatorni lek za oružano nasilje, navodi list.

Njeni najjači glasovi govore Amerikancima da se ne “mole dovoljno” da prestanu masovna pucnjava. 

Oni okrivljuju mentalno zdravlje, oni upiru prstom u sve i svakoga osim na stvarni uzrok oružanog nasilja u SAD. 

Iako čine sve da odvuku pažnju, jedno je jasno, pokolj je uzrokovan širokim i lakim pristupom oružju, ističe “Gardijan”.

Kako znamo da je to pristup oružju? pita se Braun i dodaje da, kada vlade, posebno vlade američkih saveznih država, uspostave zdravorazumske mere zaštite, bude manje ubistava, manje smrti i manje trauma.

Srbija je očito uzela na znanje iskustvo drugih nacija koje stavljaju ljude iznad oružja.

I druge zemlje su iskusile masovne pucnjave, ali u SAD previše kongresmena zavisi od donacija i podrške industrije oružja da bi preduzeli hrabre akcije potrebne za spasavanje života, zaključuje list.

Izvor: Tanjug

Foto: Ilustracija

X