Aktuelno Beograd

EU donira 12 miliona evra bespovratnih sredstava u institut za javno zdravlje grada Beograda

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je danas da je ulaganje Evropske unije od 12 miliona evra za obezbeđivanja laboratorija u tri instituta za javno zdravlje u Beogradu, Nišu i Kragujevcu velika pomoć za zdravstvene radnike, koji će za godinu dana imati uslove za rad na svetskom nivou. Ona je prilikom predstavljanje projekta “EU za zdravstveni sistem Srbije” u prostorijama Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” kazala da su projekti EU posebno značajni, jer Srbiju približavaju standardima EU. 

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da je donacija od 12 miliona evra namenjena unapređenju otpornosti i spremnosti zdravstvenog sistema u Srbiji za odgovor na pretnje po javno zdravlje, u skladu sa EU i međunarodnim standardima, kako bi se sačuvalo zdravlje građana Srbije.

On je objasnio da će tim sredstvima biti rekonstruisano 35 referentnih mikrobioloških laboratorija u institutima za javno zdravlje u Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović navela je da će ta zdravstvena ustanova, uz donacije EU, biti brža i da će biti lider u oblastima koje zahtevaju referentne laboratorije.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević kazala je da je uloga njenog ministarstva da “prevede” potrebe zdravstva u Srbiji u ono što je opšti okvir pregovora sa EU kako bi došli do sredstava EU.

Izvor: E Kapija

Foto: Canva stock

X