Rakovica

Da li znate ko je Vasa Čarapić-Zmaj od Avale?

Beograđani svakodnevno prolaze kraj monumentalnog spomenika u srcu prestonice, a da ni ne znaju kome je posvećen. Nedaleko od spomenika Knezu Mihailu, u parku ispred Doma Vojske Srbije, nekadašnjeg Ratničkog doma, nalazi se spomenik velikom gročanskom hajdučkom vojvodi Vasiliju Vasi Čarapiću.

– Iako je Zmaj od Avale iz današnje perspektive rođen na Voždovcu, to tada nije bilo tako. Treba znati da je veliki gročanski srez, sve do Drugog svetskog rata, obuhvatao teritoriju mnogih današnjih beogradskih opština, među njima i deo Voždovca, Avalu, Mirijevo, Višnjicu, Resnik, Kumodraž, Jajince, Mladenovac… O slavnom oslobođenju Beograda ostaje istorijsko predanje nemerljivog nacionalnog značaja, a danas se na mestu herojske pogibije Vase Čarapića nalazi spomenik koji ga prikazuje kako juriša na neprijatelja, naglasila je Zorica Atić, istoričarka umetnosti.

Da se podsetimo, 13. decembra 1806. godine srpski ustanici su na juriš, posle dvogodišnje opsade, zauzeli Beogradsku varoš. Ustanici su tada napali tursku vojnu posadu iz četiri pravca i četiri kapije, a tokom zauzimanja Stambol-kapije život je izgubio gročanski komandant, hajdučki vojvoda Vasa Čarapić.

Naredbu za izgradnju izdao je kralj Petar I Karađorđević godine 1910. godine, a odužili su mu se kasnije i Beograđani: Vasinim imenom prozvali su ulicu od beogradskog Kalemegdana do Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu.

Foto: Blic

Takođe, i stanovnici današnje Grocke u svojoj lepoj varoši baštine ulicu koja se zove po ovom slavnom Gročaninu. Tako su se spomenik i ulica u centru prestonice našli u neposrednoj blizini, smeštajući sagu o slavnom vojskovođi u srce Starog grada. Pritom, vojvodsku tradiciju nastavio je Vasin sin Ilija, postavši svojevremeno prvim upraviteljem Beograda.

Od porodice što prezime duguje običnoj čarapi, do ličnosti kojoj je junaštvo donelo nadimak Zmaj od Avale, vojvoda Čarapić opravdao je svoje mesto ne samo u povesti prestonice, već i cele Kneževine Srbije.

Godine 1930. Odbor za podizanje spomenika u Beogradu po prvi put predlaže da se podigne javni spomenik kao sećanje na Vasu Čarapića. Tek nakon Drugog svetskog rata dolazi do realizacije spomenika Vasi Čarapiću u Beogradu. Spomenik je podignut 1951. godine, na skveru ispred Ratničkog doma (današnji Doma Vojske Srbije), kao rad istaknutog autora, akademskog vajara Radete Stankovića.

Vasa čarapić danas počiva u porti manastira Rakovica gde mu je spomenik podigao kralj Petar Prvi Karađorđević kao jednom od najvernijih Karađorđevih vojvoda.

Izvor: Blic.rs

foto: Srpska istorija

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X