Aktuelno Beograd

Beograd je sutra domaćin Otvorenog prvenstva Srbije u slaganju Rubikove kocke

“Srbija misli, Srbija rešava”, slogan je ovogodišnjeg Maja meseca matematike u Srbiji, a učesnike, između ostalog, očekuje i prvenstvo u slaganju Rubikove kocke u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu i onlajn rešavanje zadataka za sve ljubitelje matematike “od 9 do 99 godina”.

Organizatori Maja meseca matematike su Centar za promociju nauke, Fondacija Nataša Kovačević i matematički klub “Diofant”.


Organizatori Maja meseca matematike su Centar za promociju nauke, Fondacija Nataša Kovačević i matematički klub “Diofant”.

Program, koji za cilj ima popularizaciju matematike i razvijanje logičko-kombinatornih sposobnosti učesnika, počinje sutra u Valjevu u OŠ “Milovan Glišić”, gde će za najmlađe osnovce, prvake i učenike drugog razreda, biti održano sudoku, dok će đaci trećeg i četvrtog razreda imati takmičenje u dopunjavanju magičnih kvadrata.

Beograd je u nedelju 21. maja domaćin Otvorenog prvenstva Srbije u slaganju Rubikove kocke, koje će se održati u Knez Mihailovoj ulici. Kako je najavljeno, takmičari će biti razvrstani u tri kategorije: osnovci, srednjoškolci i svi ostali građani.

Konačno, revijalno matematičko takmičenje “za sve od 9 do 99 godina”, biće održano onlajn putem narednog vikenda. Svi zainteresovani će moći da sa sajta www.diofant.rs od subote 27. maja u ponoć preuzmu pet zadataka i da ih rešavaju u toku takmičenja. Rešenja zadataka se šalju do nedelje 28. maja u ponoć, pod punim imenom i prezimenom ili šifrom, putem elektronskog upitnika koji će takođe biti postavljen na sajtu www.diofant.rs

Ovo takmičenje, kako napominju organizatori, realizuje se u 14 kategorija, a matematički zadaci su jednostavni – običnog školskog nivoa i prilagođeni su uzrastu učenika (po 2 zadatka osnovnog i srednjeg nivoa i 1 zadatak naprednog nivoa), a zadaci za odrasle su uglavnom osnovnoškolskog nivoa.

Fond prikupljen od kotizacija je humanitarni i namenski će se upotrebiti za stipendiranje učešća pobednika matematičkih takmičenja u letnjim školama mladih matematičara za učenike osnovnih i srednjih škola.

Izvor: Tanjug

Foto: Canva stock

X